Een prijsverhogingsbrief schrijven: 8 tips en voorbeelden (2024)

Voor elk bedrijf komt er een moment waarop u om de een of andere reden uw prijzen moet verhogen. Het grootste argument ter ondersteuning van prijsverhoging is hogere omzet. Het grootste argument tegen is altijd de terugslag van de klant.

In dit bericht delen we enkele tips voor het opstellen van een prijsverhogingsbrief die de ontevreden klant aan uw kant zal krijgen en de overgang naar nieuwe tariefplannen zal vergemakkelijken.

Hier zijn onze 8 aanbevelingen voor het schrijven van een e-mail met prijsverhogingen:

 • Prijsverhoging brief tips:
  • Ga er niet op je tenen omheen
  • Rechtvaardigen door middel van waarde
  • Vermijd essay-ing
  • Zorg ervoor dat uw e-mails menselijk zijn
  • Personaliseer de e-mail
  • Laat klanten je terugbellen
  • Segmenteer de ontvangers
 • Voorbeelden prijsverhogingsbrieven:
  • Voorbeeld #1: SaaS-abonnement
  • Voorbeeld #2: B2C-detailhandel
  • Voorbeeld #3: loyale klanten
  • Voorbeeld #4: Gratis gebruikers
  • Voorbeeld #5: Gesegmenteerde prijsverhogingsbrief

1. Ga er niet op je tenen omheen

Als u de prijzen moet verhogen - doe het dan, u hoeft zich niet te verontschuldigen. Dit zal uw klanten alleen maar in verwarring brengen over de bedoeling van de verhoging en, nog belangrijker, de brief. En de bedoeling is om ze aan te kondigen en uit te leggen, niet om ze te sussen.Door direct te zijn, kunt u de aarzeling vermijden die vaak e-mails met prijsverhogingen plaagt.

Je vraagt ​​je misschien af, wat is er zo erg aan eerlijk zijn? Zodra de klanten denken dat je niet 100% zeker weet waarom je de prijzen verhoogt of zelfs maarwillen,ze zullen proberen je ertoe te brengen de verhoging uit te stellen, een uitzondering voor hen te maken of zelfs de verhoging helemaal te annuleren. Grote kans dat u daar geen tijd voor heeft.

Sta op je strepen en ga niet in cirkels rond. In plaats van je excuses aan te bieden, ga je naar het volgende punt: waarde.

2. Rechtvaardig door middel van waarde

Elke verklaring, beslissing of conclusie die uw bedrijf neemt, heeft waarschijnlijk meerdere vergaderingen doorlopen voordat ze werd aangekondigd. Gebruik de argumenten achter uw beslissing om de prijzen te verhogen in de e-mail (onthul natuurlijk alleen zoveel als u kunt). Leg uit welke waarde u kunt toevoegen met behulp van de extra inkomsten.

Heb je niets spannends te melden? Geen probleem - alles kan worden omgezet in een positief nieuwsbericht.Moest u de prijzen verhogen omdat u het zich niet kon veroorloven om naar betere servers te verhuizen? Kondig aan dat uw service "de omzetgroei zal leiden naar nieuwe, snellere servers die de serviceprestaties aanzienlijk zullen verbeteren". Heb je het gevoel dat je inkomsten misloopt door onbeperkte freemiums aan te bieden? Leg uit dat deze stap in uw bedrijfsstrategie een langverwachte boost zal geven waarmee u alle opwindende nieuwe plannen kunt ontdekken die u voor uw trouwe klanten in petto heeft.

Werk je in de B2C niche, dan kan de prijsstijging van het product veroorzaakt worden door de stijgende productiekosten. Hoewel uw klanten daar misschien niet per se om geven, geven ze om ethische consumptie. Leg uit dat u door de prijsverhoging kunt voorkomen dat u kwaliteit opoffert of onderbetaalde arbeid uitbuit. Sterker nog, door u te steunen, zullen klanten hun bijdrage leveren aan eerlijke beloning en de ethische arbeidersbeweging.

U mag nooit liegen in uw e-mails met prijsverhogingen. Beloof niets wat je nooit van plan bent waar te maken.Wanneer u de beloofde verbeteringen, functies of producten lanceert, is het een goed idee om uw klanten een update te geven om opnieuw te bevestigen dat u hebt geleverd wat was beloofd.

3. Vermijd essaying

Wat ik elke keer als ik schrijf over het maken van een e-mail graag benadruk, is dee-mail lengte.

Schrijf geen lange e-mails. Alsjeblieft.

Er zijn slechts een handvol gelegenheden waarbij een lange e-mail een goed idee is, maar een e-mail met een prijsverhoging is het niet.Presenteer in het kort alle kernpunten, maak er geen essay van over de filosofie achter het begrip prijs.

Wat u in plaats daarvan misschien wilt doen (als u wilt voorkomen dat u de hele e-mail wijdt aan de prijswijziging), is om deze samen met andere updates aan te kondigen: bijvoorbeeld 4 updates geven en de prijsverhoging aankondigen; schrijf de brief aan klanten over de prijsverhoging van maximaal 10 zinnen, inclusief begroeting, vier verbeteringen (afzonderlijke zin voor elk), informatie over prijswijzigingen, een regel over hoe u contact met u kunt opnemen en een handtekening.Kort en duidelijk.

4. Zorg ervoor dat uw e-mails menselijk zijn

Passief zijn, zelfs in routine-e-mails zoals deze, zal bij de ontvangers precies dezelfde houding aannemen. En apathie is de grootste vijand van een e-mailmarketeer. U bent geen machine die e-mail verzendt. Je bent een echt persoon die communiceert met andere mensen, dus ontdoe je e-mail niet van die menselijkheid.

Toon uw waardering voor klanten door een meer menselijke kant van uw bedrijf te laten zien, aan te bieden hun vragen te beantwoorden en een e-mail op elke mogelijke manier een een-op-eengesprek te laten lijken.

"Bouw relaties op" is een van de oudste (en eerlijk gezegd, meest gebruikte) adviezen, maar dat heeft een reden. Zelfs in een prijsverhogingsbrief, een klant een manier geven om contact met u op te nemen, om hun ideeën over uw dienst of product kenbaar te maken, om hen te laten weten dat uwilom van hen te horen is een van de gemakkelijkste manieren om loyaliteit te winnen.

5. Personaliseer de e-mail

Het is geen 2003 en het aanspreken van mensen bij hun naam in een e-mail is niet langer de lamp van Aladdin om ontvangers zich speciaal te laten voelen. Er zijn veel andere manieren waarop u dat kunt doen; u kunt bijvoorbeeld e-mails personaliseren op basis van de locatie of demografische gegevens van de klant. Om te vergelijken,66%van de marketeers gebruikt leeftijdsgegevens om hun berichten te personaliseren.

Toch gaat personalisatie ook niet langer alleen over de gegevens die je over de ontvanger hebt. Het is een individuele benadering. Vriendelijkheid. Respect.

Natuurlijk hangt het niveau van personalisatie af van de grootte van uw klantenbestand - u kunt 10 grote klanten of 100.000 klanten hebben.Onnodig te zeggen dat brieven aan de eerste individueel moeten worden gemaakt en hypergepersonaliseerd, zelfs als je dat benthet automatiseren van uw e-mails. Als uw klantenbestand echter te groot is om inderdaad een individuele benadering toe te passen, richt u er dan op dat uw e-mail gemakkelijk lijkt. "Gemakkelijk" betekent niet geforceerd, maar informeel, gemakkelijk leesbaar en oprecht. Dit is gemakkelijker te bereiken als de e-mails worden verzonden vanaf het account van een individu (bijvoorbeeld de CEO) en niet vanaf een naamloos en gezichtsloos 'team'-account.

Laten we deze twee voorbeelden van prijsverhogingsbrieven eens nader bekijken om te zien wat er precies werkt en wat niet.
Deze briefwerken, en dit is waarom:

Een prijsverhogingsbrief schrijven: 8 tips en voorbeelden (3)

✔️ U kunt het gezicht en de naam zien van de persoon die u aanspreekt
✔️ Ongedwongen begroeting en toon schakelen de officiële mentaliteit uit waarmee je merke-mails gewoonlijk leest
✔️Prijsverhoging wordt makkelijk genoemd en natuurlijk geschreven in positief nieuws
✔️ Waarde wordt tot in detail beschreven
✔️ De afzender geeft een aantal manieren om persoonlijk contact met hen op te nemen met ideeën en meningen
✔️ Over het algemeen schrijft een persoon u over bedrijfsnieuws, niet een bedrijf rapporteert over bedrijfsnieuws.

Laten we nu een minder succesvol voorbeeld bekijken. Deze tariefverhogingsbrief werkt niet om een ​​aantal gemakkelijk te vermijden redenen:

Een prijsverhogingsbrief schrijven: 8 tips en voorbeelden (4)

❌ Geen persoonlijke gegevens van de afzender
❌ Waarde te vaag beschreven
❌ Geen details over hoe contact op te nemen met het team
❌ Deze e-mail had moeten worden gesegmenteerd voor degenen die maand- en jaarabonnementen hebben gekocht
❌ Het komt te automatisch, "droog" en onpersoonlijk over

Sommigen zullen misschien beweren dat de vriendelijkheid van het eerste voorbeeld kunstmatig is - het is tenslotte nog steeds een bedrijf dat merknieuws aankondigt. Maar ik zal elke dag pleiten voor een dergelijke copywriting-stijl. Als je me enthousiast kunt maken over slecht nieuws, is dat een ding minder dat me die dag zal stressen en nog iets positiefs dat ik met je bedrijf zal associëren.

Zoals je kunt zien, gaat het niet echt om de {{name}}.

6. Stel de deadline in en gebruik een call-to-action om de omzet te verhogen

Als u zich nog steeds zorgen maakt over het omgaan met terugslag, kunt u een afleiding gebruiken om negatief nieuws om te zetten in een besparingsmogelijkheid. Hier is hoe.

Kondig geen onmiddellijke tariefverhoging aan. Stel een deadline in van minimaal 30 dagen vanaf de aankondigingsdatum en geef uw klanten de kans om te kopen/abonneren tegen het oude tarief. Nogmaals, geef een specifieke deadline voor deze besparingsmogelijkheid en voeg indien mogelijk een klein extraatje toe. Een extra kaneen optie zijn om een ​​abonnement van 3 maanden te kopen tegen de oude prijs in plaats van slechts 1 maand voor de prijsverhoging toe te staan.

Misschien wil je zelfs een optie toevoegen om een ​​jaarabonnement te kopen tegen de oude prijs, wat best goed werkt voor SaaS-bedrijven. Dit geeft u een omzetboost vóór de daadwerkelijke prijsverhoging en zorgt ervoor dat klanten langer bij u blijven.

7. Laat klanten je terugbellen

Het is erg belangrijk om in uw prijsverhogingsbrief een regel op te nemen over uw bereikbaarheid voor het geval klanten vragen hebben nadat ze dit deel van het nieuws van u hebben ontvangen. Verzeker hen dat ze altijd iemand in je team kunnen contacteren met vragen over de prijsupdates.

In een scenario waarin u geen lang gelezen e-mail met tonnen informatie gaat opstellen en u beperkt tot de belangrijkste punten, uw klanten moeten erop rekenen dat ze meer informatie krijgen voor hun vraag wanneer ze die hebben. Anders kunnen sommige klanten, die merken dat ze niet genoeg uitleg van u hebben, zich tot uw concurrenten wenden, en u zou nooit willen dat dit gebeurde, nietwaar?

8. Segmenteer de ontvangers

Elke klant is uniek. Er zijn ten minste twee categorieën klanten die u zult hebben: gratis gebruikers en betalende klanten.

Verdeel uw klantenbestand in groepen (bekijk onzeSegmentatie versus personalisatiegids voor meer gedetailleerde stappen voor het segmenteren van uw basis) en creëer variaties op uw prijsverhogingsbrief aan klanten op basis van hun status. Kort gezegd bevinden uw klanten zich in verschillende stadia van de reis van de koper en moet u voor elke fase en categorie een andere benadering gebruiken. Hierdoor kunt u betalende gebruikers behouden en gratis gebruikers gemakkelijker converteren.

We raden aan de klanten op te splitsen in ten minste drie groepen: gebruikers met een gratis abonnement, klanten die maandelijks betalen en abonnees met jaarabonnementen. Stel de kopieën samen volgens de eigenaardigheden van elke groep en hunbezwaren en problemen.

Voorbeelden van prijsverhogingsbrieven

Er zijn veel voorbeelden van prijsverhogingsbrieven online (zoalsdeze B2C-versies); we raden echter aan om geen sjablonen voor prijsverhogingsbrieven te gebruiken, maar deze als inspiratie te gebruiken.
Dus hier zijn enkele e-mailbrieven met prijsverhogingen om u te inspireren:

Voorbeeld #1: SaaS-abonnementsservice

Een prijsverhogingsbrief schrijven: 8 tips en voorbeelden (5)

Voorbeeld #2: B2C-detailhandel

Een prijsverhogingsbrief schrijven: 8 tips en voorbeelden (6)

Voorbeeld #3: loyale klanten

Een prijsverhogingsbrief schrijven: 8 tips en voorbeelden (7)

Voorbeeld #4: Prijsverhogingsbrief voor gratis gebruikers

Een prijsverhogingsbrief schrijven: 8 tips en voorbeelden (8)

Voorbeeld #5: Gesegmenteerde prijsverhogingsbrief

Een prijsverhogingsbrief schrijven: 8 tips en voorbeelden (9)

Wees niet bang

Het moeilijkste deel van het verhogen van prijzen is het beheersen van de terugslag van klanten. Maar het is niet zo ingewikkeld als je deze korte eenvoudige regels in gedachten houdt:

 • toon zekerheid in uw beslissing en blijf doorgaan
 • leg uit hoe de prijsverhoging waardevol zal zijn voor de klanten
 • hou het kort
 • open een echt, persoonlijk, één-op-één gesprek en geef gebruikers een manier om contact met u op te nemen
 • overweeg een speciale deal aan te bieden voor een omzetstijging vóór de verhoging
 • segmenteren en personaliseren

Kent u een brieftip voor een prijsverhoging die we niet hebben genoemd? Laat het ons weten in de comments!

Een prijsverhogingsbrief schrijven: 8 tips en voorbeelden (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Emmett Berge

Last Updated:

Views: 5545

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Emmett Berge

Birthday: 1993-06-17

Address: 787 Elvis Divide, Port Brice, OH 24507-6802

Phone: +9779049645255

Job: Senior Healthcare Specialist

Hobby: Cycling, Model building, Kitesurfing, Origami, Lapidary, Dance, Basketball

Introduction: My name is Sen. Emmett Berge, I am a funny, vast, charming, courageous, enthusiastic, jolly, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.