Microsoft Lumia 950 XL Zwart - Chocoball - Product reviews (2024)

Microsoft Lumia 950 XL Zwart - Chocoball - Product reviews (1)

Schiphol, donderdag 10 december 2015. Mijn Samsung Galaxy Note II geeft aan dat het net een paar minuten over 5 in de middag is. Samen met 4 andere Tweakers zit ik in een vergaderkamer bij Microsoft te wachten op wat komen gaat. Ook aanwezig is o.a. Frederik, ons allen beter bekend als Zeef op Tweakers, samen met 2 collega’s van Tweakers. Microsoft is ook door een heel team vertegenwoordigd waaronder de marketingmanager voor de Benelux. Mijn mede Tweakers en ik hadden meegedaan aan de uitdaging “Wil jij de Lumia 950 XL testen? - Ruil je telefoon om en ga de uitdaging aan”.

In enkele ogenblikken ga ik mijn Samsung Galaxy Note II voor 2 weken inruilen om dan mijn eerste ervaringen met de Lumia 950 XL en Windows 10 Mobile op te doen. Voordat het zover is worden we eerst op een uitgebreid programma getrakteerd. Na een introductie door Microsoft krijgen we een demonstratie van de Lumia 950 XL i.c.m. met het Display Dock te zien. De Display Dock is daarbij gekoppeld aan een imposant uitziende Microsoft Surface Hub. Na de demonstratie krijgen we een korte rondleiding bij Microsoft en hoe Microsoft omgaat met het concept Het Nieuwe Werken. De rondleiding wordt afgesloten met een goed verzorgde maaltijd en dan is eindelijk het moment daar. Eerst mag mijn Note II in een dikke envelop met mijn naam erop en verdwijnt deze samen met de andere smartphones in een koffer. Daarna worden de Lumia 950 XL smartphones uitgereikt. Als bonus krijgen we ook nog een goodie bag met leuke Microsoft en Tweakers goodies. De Display Dock zit er echter niet bij en deze kunnen we gratis bestellen via de Lumia Offers app. Het is tijd om naar huis te gaan en de Microsoft Lumia en Display Dock de komende weken aan de tand te voelen.

Mijn geschreven review is door jullie verkozen tot best geschreven review over de 950 XL. Daardoor mocht ik samen met Tweakers ook een professionele video review over de 950 XL opnemen. Over mijn ervaringen heb ik ook 2 Tweakblogs (deel 1 en deel 2) geschreven.


_________________________________________________________________________________________

Inhoudsopgave
  1. Specificaties
  2. Accessoires
  3. Conclusie

Microsoft Lumia 950 XL Zwart - Chocoball - Product reviews (2)

De productverpakking van de Lumia 950 XL is stevig met aan de voor- en achterzijde afbeeldingen van de Lumia 950 XL.



Binnenin zit de Lumia 950 XL goed verpakt in plastic folie en in het vak ernaast wordt het volgende meegeleverd:

1x 3340mAh Lithium-Ion accu
1x 3A-5V USB-C oplader met kabel (zwart)
1x USB-C kabel (zwart)
1x Informatiepakket in het Nederlands en Engels


Opvallend hierbij is dat de oplader een niet verwijderbare USB-C kabel heeft en dat daarnaast een losse USB-C kabel wordt meegeleverd. Het informatiepakket bevat o.a. een snelhandleiding die in 10 stappen de Lumia 950 XL klaar maakt voor gebruik.


Microsoft Lumia 950 XL Zwart - Chocoball - Product reviews (3)

SpecificatieOmschrijving
SOCQualcomm Snapdragon 810, 8-core 2.0 GHz
GPUAdreno 430
Geheugen en opslagLPDDR4 3 GB RAM, 32 GB opslag
Display5,7 inch AMOLED met WQHD resolutie (2560x1440), 518 ppi, ClearBlack, capacitief, multitouch
Corning Gorilla Glass/ DragontailCorning Gorilla Glass Class 4
SIM kaart formaatNano SIM
Dual SIMNee, niet beschikbaar via Microsoft Nederland
Mobiel netwerkGSM 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz: WCDMA Band 1 (2100 MHz), Band 2 (1900 MHz), Band 4 (1700/2100 MHz), Band 5 (850 MHz), Band 8 (900 MHz) 4G FDD LTE: Band 1 (2100 MHz), Band 2 (1900 MHz), Band 3 (1800 MHz), Band 4 (1700/2100 MHz), Band 5 (850MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 8 (900MHz), Band 12 (700 MHz), Band 17 (700MHz), Band 20 (800MHz), Band 28 (700 MHz) 4G TD-LTE: Band 38 (2570-2620 MHz), Band 40 (2300-2400 MHz)
Data transfer2G: EDGE, GPRS; 3G: HSPA, HSDPA, HSPA+, HSUPA, UMTS; 4G: LTE, LTE, LTE Advanced
Wi-Fi802.11 a/b/g/n/ac, MIMO, Wi-Fi call, Wi-Fi hotspot
CameraVoor 5MP f/2.4; Achter: 20MP PureView f/1.9 met 3-voudige LED flits, optische stabilisatie
VideoresolutieVoor: 1080p (Full HD, 1920 x 1080); Achter: 4K (Ultra HD, 3840 x 2160) 30 fps
SD kaart ondersteuningUitbreidbaar tot 200 GB
SensorenAmbient light sensor, Accelerometer, Proximity, Barometer, Gyroscope, Magnetometer, SensorCore
NavigatieA-GPS, A-Glonass, A-BeiDou
ConnectivityBluetooth 4.1, USB-C, USB 3.1, USB Dual role, NFC
Akku3.340mAh accu, verwisselbaar
FeaturesetIris scanner, Lumia Glance, BitLocker, Qi draadloos opladen
OSWindows 10 Mobile (10.0.10586.29)
AfmetingenLengte 151,9 mm x Breedte 78,4 mm x Dikte 8,1 mm
Gewicht165 gram
KleurZwart

De specificaties zijn eventueel ook terug te vinden bij Microsoft.
Microsoft Lumia 950 XL Zwart - Chocoball - Product reviews (4)

Het Microsoft Lumia concept kent geen smartphones met een metalen behuizing of glazen achterkant maar met een kunststof behuizing. Ondanks de high-end specificaties is de Lumia 950 XL daar geen uitzondering op en heeft het ook een kunststof behuizing.



Het ontwerp van de Lumia 950 XL is vrij strak met rechte randen en zijn alleen de hoeken bij de display gebogen en de buitenste randen van de achterkant lopen wat smaller aan. Een voordeel is ook dat de achterkant te verwijderen is en biedt het toegang tot de verwisselbare accu en SD kaartslot. Als de kleur zwart niet bevalt, is de achterkant ook te verwisselen voor een niet officiële achterkant.



Aan de bovenkant, precies in het midden zit de koptelefoon aansluiting en onderaan zit de USB-C aansluiting voor snel opladen en datatransfer. Alle toetsen bevinden zich rechts waardoor er aan de linkerkant niks zit. Aan de achterkant zit een grote “bult” waar de PureView camera en 3-voudige LED flits in zit. Ook zit aan de achterkant nog een luidspreker en 2 van de in totaal 4 microfoons.



Aan de voorkant vinden we 2 microfoons, de ambient light - en proximity sensor, de front camera en de irisscanner. In het glas onderaan zit een klein gaatje voor 1 van de 2 microfoons. Het 5,7 inch AMOLED display met WQHD resolutie beschikt over ClearBlack voor een betere zwartwaarde, betere kijkhoeken en minder reflectie. Over het display zit Corning Gorilla Class 4 glas.



Aan de binnenkant beschikt de 950 XL over een octa core Qualcomm Snapdragon 810 SOC, 3 GB RAM en 32 GB opslag. Verder beschikt de Lumia 950 XL over 2.4 GHz en 5 GHz Wi-Fi, 4G+ dataverbinding, GPS, Bluetooth 4.1, NFC en Qi draadloos opladen.


Microsoft Lumia 950 XL Zwart - Chocoball - Product reviews (5)

Behuizing

De Lumia 950 XL voelt wat groot aan maar is door de rechte randen goed vast te houden. Gelukkig voelt het toestel met 165 gram niet al te zwaar. De zwarte kunststof achterkant voelt niet glad aan en is ook niet gevoelig voor vingerafdrukken. Wel blijven vlekken of vegen zichtbaar achter. De “bult” aan de achterkant zorgt er overigens niet voor dat het toestel gaat wankelen als deze op een vlakke ondergrond ligt. Hoewel zelf niet geconstateerd zijn er wel wat klachten dat de behuizing kraakt. Soms wil het helpen de achterkant er opnieuw op te zetten maar mocht dat niet helpen dan helpt het om wat tape aan de binnenkant aan te brengen.

Het glas aan de voorkant lijkt niet egaal in de hoeken. Dit effect is vooral goed te zien wanneer de 950 XL tegen het licht wordt gehouden. Op het internet zijn hier ook meldingen van en ook op GoT, Het lijkt een productiefout want inmiddels heb ik van Microsoft een nieuw toestel gekregen waar het glas wel in orde is.

Bediening

De 950 XL heeft soft buttons die bestaan uit een terug toets, Windows toets en zoek toets. Door de terug toets langer dan 2 seconden ingedrukt te houden verschijnt er een task manager om zo tussen apps te wisselen of deze te sluiten. Wanneer de Windows toets langer dan 2 seconden wordt ingedrukt verschuift het beeld naar onderen zodat het met 1 hand te bedienen is. Door de Windows toets weer 2 seconden in te drukken verschijnt het volledige beeld weer. Een dubbel tap op de navigatiebalk onder zorgt ervoor dat de 950 XL wordt vergrendelt.



De aan/uit toets wordt omringd door de volumetoetsen. Net als de camera toets zijn de toetsen van hard kunststof met een chroomkleurige afwerking en is het verschil alleen te voelen omdat de aan/uit toets wat meer verzonken ligt dan de volumetoetsen. Dit levert nog wel eens problemen op bij het oppakken van de 950 XL dat eerst een volume toets wordt ingedrukt i.p.v. de aan/uit toets. Minder fijn is dat de toetsen vrij scherp aanvoelen. Het display kan met speciale smartphone handschoenen bediend worden en reageert vlot op de bediening.

Display

Een van hoogtepunten is het 5,7 inch AMOLED display met een WQHD of 2K resolutie van 2560 bij 1440 en een pixeldichtheid van 518. Alles is haar en haarscherp en vanwege het AMOLED display zijn de kleuren erg levendig maar ook vrij verzadigd. Eventueel is het kleurenprofiel aan te passen waardoor de kleuren minder verzadigd zijn. Ook de zwartwaarden en contrast zijn erg goed mede ook door de ClearBlack technologie.



De kleuren en helderheid blijven nagenoeg gelijk onder elke kijkhoek. Een helderheid van 25% is al voldoende om het display in daglicht te bekijken vooral in combinatie met de optie die sunlight readability heet. De 950 XL maakt gebruik van Glance screen, hierbij kan voor een bepaalde periode of altijd de tijd, datum en eventuele notificaties getoond worden. Normaal is de tekst wit maar in de nacht kan dit nogal fel zijn. Daarom is er een Night mode en kan Glance screen uitgeschakeld worden, de tekst een andere kleur gegeven worden of tussen bepaalde tijden verborgen worden. Het Glance screen gaat overigens uit zodra de 950 XL in een broekzak of jaszak gestopt wordt zodat deze niet onnodig aanblijft en spaart de accu.Een dubbel tap functie om het display te ontwaken ontbreekt tot op heden om onduidelijke redenen.


Gesprekskwaliteit

Over de gesprekskwaliteit valt weinig op te merken, deze zijn helder en goed. Ook over een bedraade headset of Bluetooth carkit/ headset. Het enige wat wel opvalt, is dat tijdens het bellen de 4G+ connectie terugvalt naar 3G.

3G, 4G en Wi-Fi en Bluetooth

De 950 XL heeft Wi-Fi ondersteuning op de 2,4 GHz en 5 GHz band. In WiFi Monitor wordt steeds de maximale signaalsterkte van 4 strepen aangegeven. Nabij het modem schommelt het signaal rond de -31dBM en door het huis en op zolder tussen de -45dBm en -55 dBm. Dit is volgens WiFi Monitor allemaal in het groene bereik. In Ookla Speedtest behaalt de 20 Mbps ADSL verbinding een snelheid van 14 Mbps. Een mooie privacy instelling is Use random hardware addresses. Dit zou het moeilijker moeten maken om je locatie op Wi-Fi netwerken te achterhalen. Dit geldt overigens alleen voor nieuwe Wi-Fi verbindingen.

Het gebruik van 3G of 4G levert net als Wi-Fi geen problemen op. De 950 XL ondersteunt ook nog eens 4G+ (LTE Advanced) wat zeer welkom is. De verbinding zit veelal op 4 of 4+ en incidenteel op H+. In Ookla Speedtest behaalt het over 3G 17 Mbps en over 4G zelfs 80 Mbps.



Een Bluetooth apparaat zoals een headset of speaker laat zich probleemloos koppelen. Mocht het apparaat toch een probleem hebben met spraakherkenning dan kan eventueel een ander Bluetooth kanaal opgezet worden.

GPS

Helaas is er geen echte GPS test app zoals bij Android. In de app Maps is er wel een GPS fix in een paar seconden en het rijden van een route gaat gewoon nauwkeurig. Wel is voor het gebruik van Cortana noodzakelijk dat Locatie (GPS) is ingeschakeld.

NFC

De 950 XL beschikt over NFC voor data transfer en NFC tag management.
Bij een test tussen een Android smartphone en de 950 XL zien de toestellen elkaar wel maar lukt het niet een afbeelding tussen beiden te versturen. De ING app voor betalen met je smartphone had een mooie test geweest maar deze app is alleen voor Android beschikbaar.

Irisscanner

In plaats van een vingerafdrukscanner beschikt de 950 XL over een irisscanner. Hiervoor gebruikt het Windows Hello wat nog steeds in beta is. De scanner moet eerst getraind worden in het herkennen van de ogen. Brildragers worden gevraagd dit zonder bril te doen. Voor betere resultaten is het verstandig het trainen onder verschillende lichtcondities uit te voeren.

Het werkt redelijk goed en zelfs in het donker. Ook meerdere pogingen met een +1 bril gaat succesvol. Alleen is niet sneller dan een vingerafdrukscanner, PIN of patroon. Soms wordt de iris niet herkend wordt het toestel geblokkeerd en moet alsnog de PIN code ingegeven worden. Na elke hard reset is het ingeven van de PIN code verplicht.


Luidspreker en headset

Een beetje teleurstellend kun je de luidspreker achter noemen. Het geluid klinkt niet veel beter dan de gemiddelde speaker van een Chinese smartphone. Wel kan het volume hard zonder dat het vervormt. Een ander punt is dat er soms spontaan ruis uit de luidspreker te horen is Vaak wil het helpen apps te sluiten en anders een reset uit te voeren.

Luisteren via een headset klinkt veel beter en beschikt de 950 XL ook over een equalizer app met diverse presets en een virtual surround optie. FM radio is ook goed te beluisteren op de 950 XL.

Camera

De 950 XL beschikt over een 20 MP PureView camera. Onbekend om welke sensor het gaat maar Tweakers houdt het op een aangepaste T4KA7 bsi-sensor van Toshiba. De camera maakt foto’s in een 16:9 of 4:3 verhouding en met een diafragma van 1.9.


Binnen zonder flits

Binnen met flits

Buiten zonder flits

Binnen zonder flits

klik op foto om te vergroten


De autofocus gaat redelijk vlot maar wanneer de foto genomen is staat er soms dat de 950 XL nog bezig is met de foto. Dit komt door de Rich Capture optie maar is eventueel uit te zetten. Wel maakt Rich Capture het mogelijk de belichting achteraf aan te passen. Ook is er een feature Living Images waarbij eigenlijk een video van 1 seconde wordt gemonteerd aan de genomen foto. Naast dat Living Images kunt delen tussen Windows 10 apparaten. Het kan ook met niet Windows 10 apparaten gedeeld worden maar alleen als foto of video. Wel heeft de camera moeite met het scherpstellen bij object met een lichtbron zoals een kerstboom met verlichting. Gericht op de kerstboom blijft de foto onscherp en richt je net naast de boom dan wordt de foto wel scherp.


Voor foto’s met flits maakt de PureView camera gebruik van een 3 voudige LED flitser. Alle de 3 de LEDs hebben een andere kleur wat foto’s met een meer natuurlijk licht moet geven.



Bediening van de camera hoeft niet via de app, de 950 XL heeft een aparte fysieke camera toets die de camera binnen 2 seconden start vanaf het Glance screen. De frontcamera is een 5 MP camera en kan ook foto’s in een 16:9 of 4:3 verhouding maken met een diagfragma van 2.4.


klik op foto om te vergroten


In Windows Phone 8.1 was het scannen van QR codes mogelijk met de Bing Vision Lens. Deze is niet beschikbaar in Windows 10 Mobile en kunnen QR codes alleen met een niet Microsoft app uit de Microsoft Store gescand worden.

Accu

De 950 XL beschikt over een verwisselbare 3.340mAh accu, wat de levensduur van de 950 XL aanzienlijk kan verlengen wanneer de accu minder wordt. Het opladen met de meegeleverde 3A-5V adapter neemt net iets meer dan 2 uur in beslag. Naast via een oplader kan de 950 XL ook draadloos opgeladen worden via een Qi oplaadmat.

De accuduur is echter wisselend soms net een dag en soms gaat de 950 XL 1,5 dag bij normaal gebruik van Wi-Fi, 4G, bellen en chatten. Of het alleen ligt aan de Snapdragon 810 SOC en WQHD display is maar de vraag. De batterijduur lijkt wel met elke Windows update wat beter te worden hoewel ook het gebruik van bepaalde apps, verbindingen en ingestelde helderheid kunnen van invloed kunnen zijn. Gelukkig bestaat er een mogelijk om apps wel of niet in de achtergrond te laten draaien. Bij de Battery saver functie kan ook bepaald worden welke apps in de achtegrond nog actief mogen blijven.


Prestaties

De 950 XL beschikt over een Qualcomm Snapdragon 810 SOC met 4 Cortex-A57 cores geklokt op 2 GHz en 4 Cortex-A53 cores geklokt op 1,5 GHz. Een SOC waar veel om te doen is geweest om de warmteontwikkeling. Om warmteproblemen tegen te gaan maakt Microsoft gebruik van een technologie die ze Liquid Cooling noemen. Vooral bij het opladen, downloaden en installeren van updates wordt de 950 XL warm maar nooit echt heet of dat het zichzelf moet uitschakelen.

Er zijn wel een aantal benchmark tools voor Windows 10 Mobile. In WP Bench scoort het met de laatste Insider build 10.0.10586.63 iets hoger dan de scores bij Tweakers.


BenchmarkScore
WP Bench cpu1391 ms (Tweakers 1672 ms)
WP Bench data114,36 MB/s (Tweakers 101,30 MB/s)
WP Bench gpu49 fps (Tweakers 46 fps)
GFX Benchmark 2.7 T-Rex onscreen 21.32 fps (Tweakers 18 fps)
GFX Benchmark 2.7 T-Rex offscreen 33.98 fps (Tweakers 26.7 fps)
Antutu29762
Display Dock

Met behulp van Continuum is het mogelijk om de Lumia 950 XL op een monitor, toetsenbord en muis aan te sluiten waardoor er een soort desktop PC ervaring ontstaat. Wel is hiervoor een Microsoft Wireless Display adapter of Microsoft Display Dock nodig. De Display Dock komt gratis met een Lumia 950 XL en apart kost deze 99 Euro. De review over de Microsoft Display Dock kun je hier nalezen.



Microsoft Lumia 950 XL Zwart - Chocoball - Product reviews (6)

De Lumia 950 XL komt met het laatste Windows OS versie van Microsoft, Windows 10 Mobile.

Het startscherm bestaat uit Live Tiles wat de meesten wel van Windows 8.1 kennen. Een veeg naar beneden vanaf de statusbalk toont de meest gebruikte aan/uit opties voor Wi-Fi, Bluetooth, zaklamp, etc. Wat opvalt is dat daar een optie voor audioprofielen ontbreekt. Het op stil zetten gaat via 1 druk op een volume toets en verschijnt het volume menu in beeld. Daar kan het volume voor beltonen, notificaties en media ingesteld worden. Een veeg vanaf de rechterzijde naar links toont alle applicaties op alfabetische volgorde. Het is ook mogelijk het startscherm aan te passen. Zo kan de aangegeven worden of er meer of minder tiles getoond moeten worden. Ook de kleur en transparantie van de tiles kan aangepast worden. Het plaatsen van een eigen afbeelding als achtergrond behoort ook tot de mogelijkheden.



Windows 10 Mobile werkt verassend goed en vlot maar het OS is niet vrij van bugs. Soms werken zaken opeens niet meer zoals het starten van de camera app via de camera toets, apps die crashen of spontane herstarts zoals sommige Tweakers in het forum melden. Een ander veel gehoorde klacht is het app aanbod in de Microsoft Store. Apps zoals ING, WeChat en QQ zijn ook terug te vinden op het Windows platform maar de app voor de Nefit CV ketel bijvoorbeeld weer niet. Inhoudelijk verschillen de apps wel van hun Android variant. Soms ziet er opmaak er wat ander uit of nog erger ontbreekt er functionaliteit. Ook duurt het opstarten van sommige apps langer dan hun Android evenknie, mogelijk ligt dit probleem eerder aan de app dan Windows 10 Mobile. Overstappen van Android naar Microsoft gaat overigens niet via een app maar moet het Google (Gmail) account gekoppeld worden aan het Microsoft (Hotmail) account. Zodoende kan men zijn of haar Google Contacts overzetten.

Zakelijk gezien is 950 XL ook interessant. Naast een Outlook en Calendar client wordt Office Mobile meegeleverd wat best prettig werkt ook te koppelen is aan Office 365. Voor encryptie op de 950 XL kan BitLocker ingezet geworden. Minder zakelijk is Cortana, de spraakassistent van Microsoft wat Siri bij Apple en Google Now bij Android is. Cortana werkt alleen met een bepaalde talen maar nog geen Nederlands. Deze functie werkt best goed, na bijvoorbeeld te zijn ingelogd via Hello World kan ik Cortana vragen een app te starten zonder dat de 950 XL heb aangeraakt. Ook kun je een gesprekje aanknopen met Cortana.


Voor wie niet kan wachten op nieuw updates is het Insider Program van Microsoft beschikbaar. Afhankelijk van de gekozen ring (fast of slow) krijgt men updates die vrijgegeven zijn door Microsoft maar nog niet algemeen uitgerold worden omdat ze fouten kunnen bevatten.

Wat misschien minder prettig is zijn de ongevraagde apps die geiïnstalleerd worden zoals: Amazon, Audible, Candy Crush, Facebook, FitBit, Gameloft Hub, Netflix, Shazam, Uber en de Weather Channel. Gelukkig zijn de apps wel te verwijderen.


Microsoft Lumia 950 XL Zwart - Chocoball - Product reviews (7)

Mozo Genuine Leather Back Cover

Voor wie geen zwart of witte achterkant wil kan uitwijken naar diverse cases die over de achterkant heen gaan of de achterkant vervangen door 1 met een andere kleur of zelfs andere materialen. Mozo is een Finse fabrikant die voor de 950 XL een achterkant met een metalen rand en echt leer maakt. Met een prijs van rond de 50 Euro zijn deze achterkanten alles behalve goedkoop.De pasvorm is goed, de metalen toetsen voelen zacht aan en nog belangrijker geven de Lumia 950 XL een heel andere uitstraling. Tevens blijven functionaliteit als NFC en Qi draadloos opladen gewoon behouden. Alleen het Microsoft logo is vervangen door een Mozo logo.


Niet officiële Lumia 950 XL Cover

Voor wie een Mozo cover te prijzig is kan op bijvoorbeeld Aliexpress covers voor de 950 XL vinden in de bekende Lumia kleuren.



De covers zijn met en zonder Windows logo te krijgen. De afwerking is redelijk maar de covers sluiten wel goed aan. Ook is er netjes gedacht aan alle uitsparingen en zelfs voor de microfoons. Aan de binnenkant ontbreken de benodigde onderdelen voor NFC en draadloos opladen. Wel schijnt de cover iets door waardoor de SD kaart slot te zien is. De toetsen zijn afgerond en hebben daardoor geen scherpe randen zoals de orginele toetsen. Wel zijn ze minder hoog waardoor ze dieper weggewerkt lijken dan bij het origineel.


Tempered glass protector

Hoewel de 950 XL voorzien is van Corning Gorilla Glass Class 4, is het meer gericht is om schade bij vallen te verminderen. Wie nog even verder zoekt op Aliexpress komt ook tempered glass screenprotectors voor de 950 XL tegen. Deze protectors bedekken veelal de gehele oppervlakte m.u.v. de camera, sensoren, iris scanner en is er een uitsparing voor de microfoon.


Microsoft Lumia 950 XL Zwart - Chocoball - Product reviews (8)

De Microsoft Lumia 950 XL is een weer een high-end Lumia Smartphone met een waslijst aan features. Het is een snelle smartphone en het AMOLED display met WQHD resolutie en ClearBlack is erg mooi. Het toestel kan snel en ook draadloos opgeladen worden. De PureView camera is goed die zich zeker kan meten met de concurrentie en de bijhorende camera app is zeer uitgebreid. Hoewel de irisscanner niet altijd even snel is werkt deze toch wel prettig. Wat vooral tegenvalt is de accuduur van soms minder dan een dag waardoor de 950 XL bijna dagelijks aan de oplader hangt.

Een high-end toestel zonder high-end behuizing is voor mij geen noodzaak. Een Mozo achterkant kan de Lumia 950 XL transformeren in een smartphone met metaal en leer al hangt daar wel een prijskaartje aan. Wel een minpunt zijn de toetsen van de behuizing die en wat goedkope indruk maken scherp aanvoelen.

Windows 10 Mobile is zeker een fijn OS alleen heeft het soms storende bugs zoals de cameratoets die niet reageert, het ruisen van de speaker en dat apps abrupt stoppen. Ook de hoeveelheid bloatware is een beetje teveel van het goede. Microsoft werkt wel aan updates dus het is te hopen dat ze de batterijduur kunnen verbeteren en het aantal bugs kunnen verminderen.


Microsoft Lumia 950 XL Zwart - Chocoball - Product reviews (9)

  • WQHD AMOLED display
  • Camera met 3 LED flitser
  • Irisscanner
  • Snel opladen

Microsoft Lumia 950 XL Zwart - Chocoball - Product reviews (10)

  • Toetsen kunststof behuizing
  • Accuduur valt wat tegen
  • Bugs in Windows 10
  • Ongevraagde voorgeïnstalleerde apps

Bedankt voor het lezen van mijn review over de Microsoft Lumia 950 XL. Mocht je na deze review nog vragen, op- of aanmerkingen hebben laat ze alsjeblieft hieronder weten. Bedankt! Deze review is door de Tweakers community beloond met titel Winnaar Community januari 2016.

I am a technology enthusiast with a deep understanding of mobile devices and operating systems. My knowledge extends to various aspects, including hardware specifications, software features, and user experiences. I've closely followed the evolution of smartphones and have hands-on experience with a wide range of devices. My expertise allows me to analyze and discuss the intricacies of the technology landscape, providing valuable insights into the user experience, device performance, and software capabilities.

Now, let's delve into the content you provided related to the Microsoft Lumia 950 XL review. The article covers a detailed review of the device, including its specifications, accessories, design, features, and performance. Here's a breakdown of the concepts discussed:

Key Concepts Discussed:

  1. Introduction to the Event:

    • The review begins with the author attending an event at Microsoft where they, along with other Tweakers, are about to test the Lumia 950 XL.
  2. Specifications:

    • Detailed specifications of the Lumia 950 XL, including information about the processor, GPU, memory, storage, display, camera, connectivity, and more.
  3. Accessories:

    • The contents of the product packaging are discussed, highlighting the items included such as the Lithium-Ion battery, USB-C charger, USB-C cable, and information packet.
  4. Design and Build:

    • Description of the Lumia 950 XL's design, emphasizing its plastic build, removable back, camera placement, and key features like the headphone jack and USB-C port.
  5. Display:

    • In-depth analysis of the 5.7-inch AMOLED display with WQHD resolution, discussing aspects such as ClearBlack technology, Corning Gorilla Glass, and the Glance screen feature.
  6. Camera:

    • Evaluation of the 20MP PureView camera with sample photos, discussion on features like Rich Capture, Living Images, and the use of a 3-voudige LED flash.
  7. Battery Life:

    • Discussion of the 3,340mAh removable battery, its performance, and the options for wireless charging using Qi technology.
  8. Performance:

    • Insights into the Lumia 950 XL's performance, including the Qualcomm Snapdragon 810 SOC, benchmark scores, and the use of Liquid Cooling to address heat concerns.
  9. Windows 10 Mobile OS:

    • Overview of the Windows 10 Mobile operating system, its features, customization options, and the presence of bugs and pre-installed apps.
  10. Additional Features:

    • Brief coverage of additional features like the irisscanner, NFC, GPS, and the use of Continuum with the Display Dock for a desktop-like experience.
  11. Accessories and Modifications:

    • Discussion on aftermarket accessories like Mozo Genuine Leather Back Cover and non-official covers for customization.
  12. Conclusion:

    • A summarization of the review, highlighting the positive aspects (e.g., display, camera) and pointing out drawbacks (e.g., battery life, bugs in the OS).

Overall Tone:

The review provides a comprehensive and balanced perspective on the Microsoft Lumia 950 XL, combining technical details with practical insights gained from real-world usage. The author acknowledges both the strengths and weaknesses of the device while providing valuable information for potential users.

If you have any specific questions or if there's a particular aspect you'd like more information on, feel free to ask!

Microsoft Lumia 950 XL Zwart - Chocoball - Product reviews (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duncan Muller

Last Updated:

Views: 5568

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duncan Muller

Birthday: 1997-01-13

Address: Apt. 505 914 Phillip Crossroad, O'Konborough, NV 62411

Phone: +8555305800947

Job: Construction Agent

Hobby: Shopping, Table tennis, Snowboarding, Rafting, Motor sports, Homebrewing, Taxidermy

Introduction: My name is Duncan Muller, I am a enchanting, good, gentle, modern, tasty, nice, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.